Övergripande krav på kapitalförvaltningen
Enligt finansieringslagen (13 §) ska fondmedlen förvaltas aktsamt för att säkerställa finansieringen av de framtida kostnader som avgifterna är avsedda för. I förvaltningsförordningen (7 §) föreskrivs att fondmedlen ska förvaltas
Aktsamhetsprincipen
Aktsamhetsprincipen innebär att förvaltaren av en fond ska placera fondens medel som om de vore förvaltarens egna, men förvaltaren ska därvid agera i förmånstagarnas intresse. Principen är mer inriktad på beslutsprocessen än på resultatet av varje enskild placering. Ingen typ av placering är oaktsam i sig. Ett enskilt placeringsbeslut måste grunda sig på vilka effekter beslutet väntas få för verksamheten i sin helhet. En mycket riskfylld placering kan accepteras om beslutet grundas på en väl utformad strategi, där de relevanta riskerna är analyserade och utsikterna är goda att placeringen bidrar till ett gott resultat för den totala placeringsverksamheten. Alltför försiktiga placeringar kan däremot stå i strid med aktsamhetsprincipen, eftersom sådana placeringar kan komma att ge en för låg avkastning och därmed inte vara i förmånstagarnas intresse. Aktsamhetsprincipen innebär vidare att
Ansvarsfull förvaltning
Styrelsen fastställer årligen en policy för ansvarsfulla investeringar.
Syftet med policyn är att säkerställa en ansvarsfull förvaltning. För att uppnå detta syfte använder fonden ett ramverk som omfattar svenska regler och författningar, FN:s internationella konventioner som Sverige undertecknat, internationella riktlinjer som Sverige stödjer samt Sveriges ställningstagandei folkrättsliga frågor.
Uppdelning på förvaltningsportföljer
Av förvaltningsförordningen framgår vad tillståndshavarnas fondmedel får placeras i och hur mycket av varje tillståndshavares andel av fondmedlen som får placeras i riskfyllda tillgångar. Enligt 8 § ska, för varje tillståndshavares andel av fondmedlen, ett belopp som motsvarar summan av det diskonterade värdet av de förväntade nettoutbetalningarna av fondmedel under innevarande kalenderår och de närmast följande nitton kalenderåren, dock minst 60 procent av tillståndshavarens andel av fondmedlen, vara placerade i sådana säkra tillgångar som anges i nämnda paragraf. Resten får placeras i mer riskfyllda tillgångsslag enligt bestämmelserna i 9-10 §§.
Mot denna bakgrund förvaltas Kärnavfallsfondens medel i två separata delportföljer med olika placeringsregler.
Enligt Kärnavfallsfondens instruktion, 9 §, ska fondens årsredovisning upprättas på ett sådant sätt att det framgår hur stor del av fondens medel som belöper på varje reaktorinnehavare och varje annan avgiftsskyldig tillståndshavare.
För att hålla reda på varje inbetalares andel av medlen i respektive delportfölj används samma metod som vid förvaltning av värdepappersfonder. Kapitalet i respektive portfölj är uppdelat på ett antal lika stora andelar. In- och utbetalningar avseende en avgiftsskyldig leder till ”köp/inlösen” av andelar. Portföljens behållning marknadsvärderas dagligen och ”köp/inlösen” av andelar sker till aktuellt marknadsvärde.
För varje inbetalare görs placeringar i andelar i respektive delportfölj. Beslut om sådana placeringar ska uppfylla förvaltningsförordningens krav på en viss lägsta andel tillgångar av det slag som ingår i basportföljen.
Kärnavfallsfonden, c/o Kammarkollegiet, Box 2218, 103 15 Stockholm, Tel: 08-700 08 00, E-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se